Sabtu, 19 Februari 2011

Kenapa perlu makan?
Bismillah...Makan..makan dan makan..tiap hari kita akan menjamah makanan..tapi lain cerita bagi yang puasa..tapi yang puasa pun akan makan juga bila sampai waktu berbuka..jadi kesimpulannya kita semua tetap akan menjamah makanan..sudah tentu kita akan memilih makanan yang baik untuk kesihatan badan kita,juga kita mesti akan memilih makanan yang menyelerakan,yang mengenyangkan, pendek cerita,kita mesti akan memilih makanan yang baik untuk tubuh badan kita, kerana dengan asbab makanan ini Allah akan memberikan kita kesihatan dan dengan kesihatan tubuh badan ini, kita dapat menjalankan tugas-tugas,kerja-kerja rutin harian kita dengan baik. Bukan setakat tugas2 harian, tapi juga apa sahaja yang kita lakukan,terutamanya aktiviti yang melibatkan tubuh fizikal kita.

Selesai bab makan...mari kita sama-sama fikirkan jawapan untuk persoalan ini,
" apakah akan terjadi jika kita tidak makan selama beberapa hari? "

Saya pasti anda yang membaca akan menjawab secara ringkas

"kita akan mati kalau tidak makan"

Mungkin ada jawapan yang lain, kerana kita manusia boleh bertahan beberapa hari tanpa makan,tetapi kita tidak akan mampu bertahan lama..Jadi ringkasnya kita akan mati jika tidak makan.

Jika perut atau tubuh badan kita perlukan makanan untuk menggerakkannya agar kita boleh menjalankan tugas harian, begitu jugalah HATI kita..ianya akan MATI jika tidak diberikan makanan. Sebagaimana pentingnya makanan kepada tubuh badan, begitu juga pentingnya makanan kepada hati...Apakah makanan hati ?? Makanan hati ini bukan dalam bentuk yang kita dapat lihat, makanan hati kita ialah ilmu-ilmu yang baik, yang mendekatkan kita dengan Pencipta kita, juga, zikrullah, kerana dengan itu semua akan mengenyangkan hati kita,memberinya ketenangan, memberinya kekuatan untuk bergerak,andai kita tidak memberi hati kita makanan, ianya akan mati..

Soalan kepada kita semua, pada hari ini, sudahkah kita memberi hati kita makanannya?
Kalau belum...Mari sama2....tumpukan perhatian, lupakan seketika kesibukan dunia, tarik nafas.....hembus......

astagfirullah.... (aku mohon ampun kepadaMU ya ALLAH)
subhanallah..(maha suci ALLAH)
alhamdulillah..( segala puji bagimu ya ALLAH)
ALLAHuakhbar..(ALLAH maha besar)Moga-moga kita terus diberikan kekuatan oleh Allah untuk tidak lupa memberi makan pada HATI kita,moga-moga dengan makanan yang kita beri pada hati kita akan mampu mendekatkan diri kita padaNYA, memberikan kekuatan, memberi ketenangan, dan kita akan mampu menggerakkan segala apa yang kita ada untuk melaksanakan suruhannya..InsyaAllah..

amiin..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan